Prednosti HACCP sistema
Sve je veći broj izvora zagađivanja i zagađujućih materija, ali i rizik od bolesti izazvanih problemima u proizvodnji hrane – primena novih tehnologija, izmenjeni životni stilovi i sve manja otpornost ljudi. Prednosti primene ovog sistema su:
- Redukuje pojavu bolesti izazvanih hranom;
- Obezbeđuje snabdevanje stanovnika zdravstveno bezbednim prehrambenim proizvodima;
- Omogućuje ispunjenje zahteva zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor;
- Omogućuje efektivniji i efikasniji rad prehrambenih preduzeća;
- Povećava konkurentnost preduzeća na svetskom tržištu;
- Uklanja barijere internacionalne trgovine;
- Omogućuje efikasno uvođenje novih tehnologija i proizvoda;
- Povećava profit.
Znači, HACCP se ne odnosi na kvalitet proizvoda, već isključivo na njegovu zdravstvenu bezbednost
Međunarodni standardi
- ISO 9001 – Sistem menadžmenta kvalitetom
- ISO 14001 – Sistemi menadžmenta zaštitom životne sredine
- ISO 45001 – Sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu
- ISO 22000 – Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane
- ISO 27000 – Sistem menadžmenta bezbednošću informacija
- IFS – međunarodni standard za hranu
- CE Znak
- Održavanje sistema menadžmenta
- OHSAS 18001 – Sistem menadžmenta zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu