Poređenje sa drugim sistemima kontrole
Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe propisana je obavezna kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, koja se zasniva na ispitivanju finalnih proizvoda. Bez obzira na svoju sveobuhvatnost i rigoroznost, ovaj sistem nije u mogućnosti da spreči pojavu incidentnih situacija i trovanja hranom, mikrobiološkim, ali i hemijskim i fizičkim agensima. Pored toga, ovaj vid kontrole je skup, zahteva dosta vremena i znatno usporava proces proizvodnje i distribucije namirnica.
Za razliku od tradicionalnog inspekcijskog pregleda proizvoda na kraju proizvodnog procesa, HACCP predstavlja integrisani preventivni sistem koji osigurava bezbednost hrane u svakom delu procesa proizvodnje i distribucije, čime doprinosi smanjenju rizika po zdravlje stanovništva.
HACCP sistem je logičan, naučno zasnovan sistem kontrole procesa proizvodnje i distribucije prehrambenih proizvoda koji omogućava:
- identifikaciju i procenu svih mogućih opasnosti fizičkog, hemijskog ili mikrobiološkog porekla, u svim fazama procesa proizvodnje prehrambenih proizvoda;
- određivanje mera neophodnih za njihovu prevenciju i kontrolu;
- obezbeđivanje da te mere budu uspešno sprovedene na efektivan način.
Kontrola gotovih proizvoda je reaktivan pristup i manje je efikasna od proaktivnog HACCP sistema.
Međunarodni standardi
- ISO 9001 – Sistem menadžmenta kvalitetom
- ISO 14001 – Sistemi menadžmenta zaštitom životne sredine
- ISO 45001 – Sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu
- ISO 22000 – Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane
- ISO 27000 – Sistem menadžmenta bezbednošću informacija
- IFS – međunarodni standard za hranu
- CE Znak
- Održavanje sistema menadžmenta
- OHSAS 18001 – Sistem menadžmenta zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu