Kome je HACCP namenjen?
Zemlje Evropske unije uvele su HACCP u svoje zakonodavstvo u svim područjima rada sa hranom i zabranile uvoz prehrambenih proizvoda iz drugih zemalja koje nisu proizvedene po načelima HACCP sistema.
HACCP treba da uvedu:
- Sve proizvodnje i prerade (pekare, mesare, mlekare, klanice, proizvodnje kolača i torti, proizvodnje marmelade, proizvodnje sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pića, prerade voća, povrća, proizvodnje konditora, bombona, žvaki i drugo),
- Sve proizvodnje i prerade vode za piće kao i vode koja se upotrebljava, odnosno dodaje tokom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane,
- Sve organizacije kojw se bave pakovanjem i prepakivanjem prehrambenih proizvoda,
- Sve organizacije koje se bave skladištenjem, transportom i distribucijom svih prehrambenih proizvoda,
- Ustanove koje se bave pripremom i distribucijom hrane – za potrebe bolnica, dečjih ustanova, hotela, restorana, avionskih i drugih kompanija,
- Objekti javne i kolektivne ishrane (javne kuhinje, kantine, bolnice, vrtići, škole i sl.),
- Trgovine – prodavnice, supermarketi, megamarketi, svi veleprodajni objekti,
- Maloprodajni objekti,
- Ugostiteljski objekti kao i ketering usluge i usluge isporuke gotove hrane i drugi.
Međunarodni standardi
- ISO 9001 – Sistem menadžmenta kvalitetom
- ISO 14001 – Sistemi menadžmenta zaštitom životne sredine
- ISO 45001 – Sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu
- ISO 22000 – Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane
- ISO 27000 – Sistem menadžmenta bezbednošću informacija
- IFS – međunarodni standard za hranu
- CE Znak
- Održavanje sistema menadžmenta
- OHSAS 18001 – Sistem menadžmenta zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu