Kome je HACCP namenjen?

Zemlje Evropske unije uvele su HACCP u svoje zakonodavstvo u svim područjima rada sa hranom i zabranile uvoz prehrambenih proizvoda iz drugih zemalja koje nisu proizvedene po načelima HACCP sistema.

kome-je-haccp-namenjen

HACCP treba da uvedu:

  • Sve proizvodnje i prerade (pekare, mesare, mlekare, klanice, proizvodnje kolača i torti, proizvodnje marmelade, proizvodnje sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pića, prerade voća, povrća, proizvodnje konditora, bombona, žvaki i drugo),
  • Sve proizvodnje i prerade vode za piće kao i vode koja se upotrebljava, odnosno dodaje tokom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane,
  • Sve organizacije kojw se bave pakovanjem i prepakivanjem prehrambenih proizvoda,
  • Sve organizacije koje se bave skladištenjem, transportom i distribucijom svih prehrambenih proizvoda,
  • Ustanove koje se bave pripremom i distribucijom hrane – za potrebe bolnica, dečjih ustanova, hotela, restorana, avionskih i drugih kompanija,
  • Objekti javne i kolektivne ishrane (javne kuhinje, kantine, bolnice, vrtići, škole i sl.),
  • Trgovine – prodavnice, supermarketi, megamarketi, svi veleprodajni objekti,
  • Maloprodajni objekti,
  • Ugostiteljski objekti kao i ketering usluge i usluge isporuke gotove hrane i drugi.